bannerki

poniedziałek, 21 marca 2016

Ostry makaron z wołowiną po chińsku




Składniki:
wołowina 150g
mieszanka warzyw 2 duże garście
imbir kawałek o długości około 3 cm
czosnek duży ząbek
sos sojowy 3 łyżki
woda 1,5 łyżk
makaron chiński 50g
sos sambal do smaku
przyprawa do wołowiny/mięs
oliwa

Wykonanie:

Wołowinę pokroić na bardzo cieniutkie paski, przyprawić i odstawić. Makaron ugotować we wrzątku przez około 4 minuty. Ostudzić. Zetrzeć imbir na małych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć imbir i czosnek aż się zarumieni. Dodać mięso i smażyć na woku przez około 2 minuty – cały czas mieszając. Dodać mieszankę warzyw i dalej smażyć około 3 minuty. Następnie dodać makaron, sos sojowy i wodę i dalej smażyć przez około 2-3 minuty. Doprawić do smaku sosem pomidorowym sambal.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz