bannerki

poniedziałek, 14 marca 2016

Ośmiorniczka z dressingiem 1000 wysp




Składniki:

1 szt. ośmiornicy uprzednio rozmrożonej (około 1 kg)
4 łyżki oliwy
2 cytryny + starta skórka z jednej cytryny
pół szklanki białego wytrawnego wina
woda 2-3 litry
ziele angielskie - 3 sztuki
1 listek laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
pół pęczka posiekanej natki pietruszki
kilka listków świeżej mięty – posiekanych
papryczka chili oczyszczona z nasion i posiekana
7 sztuk pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka oregano
4 ząbki czosnku
sól/pieprz
dressing 1000 wysp

Wykonanie:
W dużym garnku zagotować wodę. Dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, 1 ząbek czosnku i kilka ziaren czarnego pieprzu. Dodać wino oraz 2 cytryny pokrojone w plasterki. Włożyć ośmiornicę (woda powinna przykryć ośmiornicę) i gotować do miękkości ok 1-1.5 godziny.

Ośmiornicę wyjąć z garnka i poczekać jak ostygnie. Ostrym nożem odciąć macki i mięso wokół otworu gębowego.

Na patelni grillowej rozgrzać kilka łyżek oliwy. Dodać natkę, chili, miętę i posiekane pozostałe ząbki czosnku. Chwilę podsmażyć aby uwolnić aromaty. Dodać ośmiornicę, pomidory koktajlowe, lekko oprószyć sola i pieprzem i grillować 2-3 minuty z każdej stron. Podawać z dressingiem 1000 wysp.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz