bannerki

poniedziałek, 7 marca 2016

Kurczak po chińsku w sosie słodko kwaśnym




Składniki:

pierś z kurczaka – 1 szt.
grzyby mun (
pokrojone w paski) – 1 garść
mieszanka warzyw do potraw chińskich – ½ opakowania
sos słodko-kwaśny
imbir – 1 łyżeczka
sól/pieprz

sos sojowy
imbir
przyprawa do kurczaka
olej

Dodatki: ryż (np. jaśminowy), makaron

Wykonanie:
W woku rozgrzać olej. Pierś pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Podsmażyć na rozgrzanej patelni (cały czas mieszając) przez około 5 minut. Następnie dodać mieszankę warzyw, grzybki mun i dalej smażyć (cały czas mieszając) przez około 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem, imbirem oraz sosem słodko-kwaśnym.

Podawać z makaronem lub ryżem (np. jaśminowym).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz