bannerki

czwartek, 3 marca 2016

Krokiety z mięsem i pieczarkami




Składniki:

naleśniki
woda gazowana ¼ szklanki
woda niegazowana ¼ szklanki
mleko ½ szklanki
1 jajko
6 czubatych łyżek mąki
szczypta soli

farsz
mięso gotowane i zmielone (może być z rosołu) 0,5kg
pieczarki 0,2kg
cebula 1 szt.
przyprawy: sól, pieprz,

olej
mąka
jajko

Sos wg uznania: madziarówKetchup premiumsambalczosnkowymajonez kremowy

Wykonanie:
Zmielić ugotowane mięso. Cebulę podsmażyć z odrobiną cukru i soli, jak się zarumieni dodać pieczarki, poddusić do odparowania. Wymieszać z mięsem. Doprawić.

Wodę, mleko, jajko, mąkę, szczyptę soli oraz 3 łyżki oleju zmiksować i odstawić na 20 minut. Usmażyć naleśniki (na blado). Na usmażone naleśniki nałożyć farsz i zawinąć w krokiety. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Gotowe krokiety usmażyć na oleju aż się zarumienią.

Podawać z ulubionym sosem. Idealnie pasują: madziarów, Ketchup premium, sambal, czosnkowy, Majonez kremowy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz