bannerki

środa, 9 marca 2016

Kluski śląskie na ostro




Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana
1 jajko
½ kg mięsa gotowanego (może być z rosołu)
cebula - 1 duża szt.
sos sambal – 3 łyżki
sól/pieprz

Wykonanie:
Ciasto:
Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić, ugnieść i wyrównać w misce. Podzielić na ćwiartki. Jedną część ziemniaków wyjąć, przełożyć na pozostałe ziemniaki a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle ile było ziemniaków). Dodać jajko i zagnieść ciasto.

Farsz mięsny:
ugotowane mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę i doprawić sosem sambal. Następnie doprawić solą i ew. pieprzem. Z mięsa uformować kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Z ciasta odrywać kawałki wielkości jaja kurzego, formować w ręku placuszki, nakładać na środek farsz mięsny, oblepić i uformować okrągłe kluski (jak knedle). Gotować w posolonej wodzie (do wypłynięcia).



Podawać gorące z podrumienioną cebulą lub z dowolnym sosem. Kluski można mrozić, odgrzewać w gotującej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz