bannerki

środa, 23 marca 2016

Golonka tradycyjna




Składniki:

2 tylne golonki, każda po ok 800 gr.
3 łyżki vegety
1 listek laurowy
kilka szt. ziela angielskiego
pęczek włoszczyzny
1 cebula
sól, pieprz do smaku
majonezowy sos chrzanowy


Wykonanie:
Golonki włożyć do garnka, zalać zimą wodą (muszą być przykryte) i zagotować. Zebrać szumowiny, dodać listek laurowy, ziele angielski i vegetę.

Całość gotować godzinę. Włoszczyznę umyć i obrać. Cebulę obrać i podzielić na pół. Wszystkie warzywa dołożyć do wywaru z golonkami.

W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze ok 60 min, aż mięso będzie miękkie (powinno odchodzić od kości).

Golonkę podawać z majonezowym sosem chrzanowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz