bannerki

piątek, 11 marca 2016

Domowa pizza z tuńczykiem




Składniki:

ciasto
20 g drożdży
150 ml letniej wody
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
300 g mąki

dodatki (ilości wg uznania):
tuńczyk w sosie własnym
kapary
pomidory suszone
cebula czerwona
pieczarki
oliwki
ser mozarella
sos do pizzy

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić pod przykryciem na 10 min aż się rozpuszczą. Do miski wsypać mąkę, oliwą, sól. Dodać drożdże.
Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę (ciasto powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość). Ciasto wyjąć z naczynia na blat kuchenny podsypać mąką i jeszcze raz dokładnie ugnieść. Rozwałkować na blasze do pieczenia (na placek o grubości około 5 mm). Posmarować sosem do pizzy. Ułożyć dodatki wg uznania (zaczynając od sera) i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 18 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz