bannerki

środa, 16 marca 2016

Calzone z salami




Składniki:

20 g drożdży
150 ml letniej wody
½ łyżeczki cukru
½ łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
300 g mąki

Dodatki:
salami
pieczarki
cebula czerwona
ser mozarella 

sos do pizzy

Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić pod przykryciem na 10 min aż się rozpuszczą. Do miski wsypać mąkę, oliwą, sól. Dodać drożdże.

Dokładnie zagnieść ciasto i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. (ciasto powinno 2-krotnie zwiększyć swoją objętość).

Ciasto wyjąć z naczynia na blat kuchenny podsypać mąką i jeszcze raz dokładnie ugnieść tworząc okrąg o średnicy ok 15 cm. Posmarować sosem do pizzy. Ułożyć dodatki wg uznania na jednej połowie. Skleić jak pierogi (dbając, żeby ciasto dobrze się skleiło – inaczej podczas pieczenia może się rozkleić). Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz