bannerki

środa, 10 lutego 2016

Smażony ser w pomidorowym sosie pieczarkowym




Składniki:

pieczarki ½ kg
cebula 1szt.
sos madziarów
olej - 4 łyżki
sól, pieprz do smaku
ser żółty (najlepiej edamski)
mleko
bułka tarta
jajko
mąka
woda

Wykonanie:
Prostokątny kawałek sera (o grubości około 1,5 cm) namoczyć przez 2 godziny w mleku (w lodówce). Pieczarki umyć, pokroić w paski. Cebulę obrać, posiekać. Podsmażyć cebulę i pieczarki doprawiając solą i pieprzem do smaku. Dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem około pół godziny. Na koniec dodać sos Madziarów wg uznania.
Rozgrzać olej na patelni. Ser wyjąć z mleka, osuszyć. Obtoczyć w mące, jajku a następnie bułce tartej. Smażyć jak kotlety schabowe – delikatnie przewracając na druga stronę jak się zarumienią.
Usmażony ser podawać z pomidorowym sosem pieczarkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz