bannerki

wtorek, 16 lutego 2016

Schab nadziewany chrzanową masą jajeczną




Składniki:

60 dag schabu
4 jajka
majonezowy sos chrzanowy (do smaku)
chrzan – 1 łyżka
sól, pieprz
wywar 1 litr
żelatyna (wg wskazań na opakowaniu - na litr wywaru)

Wykonanie:
Schab natrzeć solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na około 10 godzin. Obsmażyć na patelni. Następnie włożyć do rękawa, podlać wodą i olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (około 1 godzinę). Upieczony schab ostudzić i wstawić ponownie do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącym wywarze. Ostudzić.
Zimny schab kroimy na 1 cm kawałki. A następnie każdy kawałek ponownie kroimy na pół (na ¾ długości robiąc w ten sposób kieszonkę na farsz).
Jajka kroimy w kostkę, dodajemy chrzan, majonezowy sos chrzanowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Kieszonki schabu nadziewamy masą jajeczną i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz