bannerki

wtorek, 23 lutego 2016

Sajgonki z tofu i warzywami




Składniki:

kostka tofu
marchew 1 szt.
seler naciowy 1 łodyga
rzepa ½ szt.
rzodkiewka 5 szt.
mango – 1 średnia sztuka
mieszanka kiełków – 1 opakowanie.
sos słodko kwaśny – do smaku
sos sojowy – 3 łyżki
miód – 1 płaska łyżka
curry – ½ łyżeczki
czarny sezam - garść
papier ryżowy
olej

Wykonanie:
Warzywa pokroić w cienkie paski/plasterki. Włożyć do miski z zimną, lekko osoloną wodą.
Sos sojowy wymieszać z miodem kasztanowym i curry. Kiełki podsmażyć na patelni na łyce oleju. Odstawić do ostygnięcia. Tofu pokroić w paski (o grubości 1cm i szerokości 1,5cm). Podsmażyć na patelni aż się zarumieni i dodać sos (powstały z sosu sojowego, miodu i curry). Wymieszać dokładnie z tofu i smażyć aż sos wyparuje. Odstawić do ostygnięcia. Warzywa odsączyć z wody i wymieszać z sosem słodko-kwaśnym.

Papier ryżowy namoczyć w chłodnej wodzie przez kilka sekund. Odsączyć z wody, położyć na desce i układać na nim kolejno: warzywa, kiełki, tofu, mango, posypać czarnym sezamem. Zawinąć w papier (zawijając do środka boki a następnie po dłuższym boku). Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Opcjonalnie sajgonki można podsmażyć i podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz