bannerki

piątek, 5 lutego 2016

Pieczarki marynowane w balsamicznym sosie czosnkowym



Składniki:

pieczarki ½ kg
natka pietruszki ½ pęczka
papryczka ostra ½ szt
ocet balsamiczny 8 niepełnych łyżek
sos czosnkowy 16 dużych łyżek
oliwa 4 łyżki
sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki umyć, obrać (jeśli jest taka konieczność), pokroić w cienkie plasterki. Natkę pietruszki i papryczkę posiekać. Ocet balsamiczny wymieszać z sosem czosnkowym, oliwą, natką pietruszki i papryczką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za ostry można dodać nieco więcej sosu czosnkowego. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie przez około 4 minuty po czym odcedzić i ostudzić. Na dno miseczki wlać niewielką ilość sosu (tak żeby przykrywała dno), ułożyć pieczarki i zalać pozostałym sosem. Chłodzić w lodówce przez noc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz