bannerki

sobota, 20 lutego 2016

Meksykańskie naleśniki




Składniki:

woda gazowana ¼ szklanki
woda niegazowana ¼ szklanki
mleko ½ szklanki
1 jajko
6 czubatych łyżek mąki
szczypta soli
podudzia z kurczaka 2 szt.
ser żółty 3 plasterki
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
kukurydza z puszki
fasola czerwona z puszki
sos salsa mexicana
olej

Wykonanie:
Podudzia natrzeć przyprawami i delikatnie sosem salsa mexicana. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Wodę, mleko, jajko, mąkę, szczyptę soli oraz 3 łyżki oleju zmiksować i odstawić na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i na papierze do pieczenia upiec zamarynowane podudzia (przez około 40 minut aż mięso będzie dobrze odchodziło od kości). Upieczone podudzia obrać z kości i odstawić.
Rozgrzać olej na patelni i usmażyć naleśniki.
Na usmażone naleśniki nałożyć ser żółty, na nim kawałki kurczaka, kukurydzę i fasole. Złożyć w rożki (na pół i ponownie na pół). Wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika (aż ser się rozpuści). Podawać gorące z sosem salsa mexicana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz