bannerki

czwartek, 18 lutego 2016

Koreczki z tortilli z oliwką anchois




Składniki:

1 jajko
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
mąka 1 płaska łyżka
oliwki z anchois
oliwa
dowolny sos np: remulada duńska, madziarów, ketchup, czosnkowy, arabski czosnkowy

Wykonanie:
Białko ubić na sztywno dodając na samym początku szczyptę soli (lepiej się ubije). Do ubitego białka dodać żółtko i delikatnie (na wolnych obrotach) wymieszać chwilę. Dodać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać delikatnie.
Rozgrzać olej na patelni. Z powstałej masy usmażyć duże tortille (powinny mieć 1,5cm-2cm grubości). Pokroić na 1,5 cm kwadraciki.
Nakłuć na wykałaczkę kolejno tortille, oliwki z anchois i ponownie tortille.
Podawać z ulubionym sosem np. remulada duńska, madziarów, ketchup, czosnkowy, arabski czosnkowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz