bannerki

środa, 27 stycznia 2016

Sałatka z brązowym ryżem, selerem naciowym, kurczakiem i mandarynką




Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt
mandarynki 4 szt (duże)
seler naciowy 4 większe łodygi
ryż brązowy 100 g
rodzynki (kolorowe) garść
słonecznik garść
sos sojowy
olej
majonez kremowy (5 łyżek)
przyprawy: estragon, curry, bazylia (po 1 pełnej łyżeczce)

Wykonanie:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z sosem sojowym i odstawić na pół godziny. Usmażyć. Mandarynki obrać ze skórki i usunąć błonkę. Ryż ugotować (przez około 40 minut) aż będzie miękki. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie (przez około pół godziny), odsączyć. Słonecznik uprażyć na suchej patelni aż się zarumieni.
Do ugotowanego ryżu dodać pokrojony w kostkę seler naciowy, pokrojone w kostkę mandarynki, usmażoną pierś z kurczaka, rodzynki, słonecznik. Majonez wymieszać z estragonem, curry i bazylią. Dodać do reszty składników. Wymieszać. Podawać schłodzone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz