bannerki

czwartek, 21 stycznia 2016

Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym




Składniki:

1 kg ziemniaków
3 łyżki mąki
1 jajko
1 średnia cebula
łosoś wędzony na zimno,
koper (do przybrania)
sól, pieprz do smaku
olej
majonezowy sos chrzanowy

Wykonanie
Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody (odstawiając na sitku na pół godziny). Z powstałej wody wydzielić powstały osad i dodać do masy doprawiając ją jednocześnie solą i pieprzem do smaku. Dobrze rozgrzać olej na patelni i nakładając łyżką usmażyć placki. Na powstałe placki ułożyć łososia. Całość polać majonezowym sosem chrzanowym i posypać koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz