bannerki

sobota, 23 stycznia 2016

Placek po madziarsku




Składniki:


Placek:
1 kg ziemniaków,
3 łyżki mąki,
1 jajko
1 średnia cebula
sól, pieprz do smaku
olej

Gulasz:
1 kg mięsa wołowego
1/2 kg pieczarek
2 cebule
3 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz cayenne, pieprz kolorowy, słodka papryka
sos madziarów
parmezan (do posypania)

Wykonanie:
Placek:
Ziemniaki i cebulę obrać i zmiksować na jednolitą masę. Odsączyć z wody (odstawiając na sitku na pół godziny). Z powstałej wody wydzielić powstały osad i dodać do masy doprawiając ją jednocześnie solą i pieprzem do smaku. Dobrze rozgrzać olej na pat. Na całej patelni rozprowadzić masę (powinna być cienka). Smażyć aż się zarumieni po czym przełożyć ostrożnie na druga stronę.

Gulasz:
Wołowinę, pieczarki i cebulę pokroić. Rozgrzać kilka łyżek oleju. Mięso krótko podsmażyć na dużym ogniu, przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody (mięso powinno być przykryte) dodać listki laurowe, ziele angielskie, dusić na wolnym ogniu 30-40 min. Na tej samej patelni podsmażyć pieczarki i cebulę. Dołożyć do mięsa. Całość dusić ok 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać przyprawy. Na sam koniec gulasz zagęścić 2 łyżkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. 

Na połowie placka nałożyć gulasz. Przykryć drugą połową. Podawać z sosem madziarów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz