bannerki

czwartek, 7 stycznia 2016

Brukselka w delikatnej tempurze





Składniki:

brukselka 1/2 kg
mąka pszenna 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
bardzo zimna woda gazowana niepełna szklanka
sól, olej
sos wg uznania: czosnkowy, ketchup, remulada duńska, sambal, sos arabski czosnkowy, sos madziarów

Wykonanie:
wymieszać obie mąki z wodą, doprawić solą (masa powinna być lejąca ale nie wodnista). Wstawić do lodówki. Brukselkę ugotować w lekko osolonej wodzie (około 7 minut, żeby była lekko twarda). Ostudzić. Rozgrzać olej w rondelku do około 180 stopni. Obtoczyć brukselkę w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju aż się zarumieni.

Podawać z dowolnym sosem wg uznania: czosnkowym, ketchupem, sambal, arabskim czosnkowym czy remuladą duńską.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz