bannerki

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Żeberka w pomarańczowym barbecue




Składniki:

żeberka 40 dkg
sok z 1 pomarańczy
miód kasztanowy 1 pełna łyżka
sos barbecue 6 pełnych łyżek
cebula czerwona ½ szt.
cebula szalotka ½ szt.
cebula cukrowa ½ szt.
5 suszonych śliwek

Wykonanie:
sok z pomarańczy, wymieszać z miodem i sosem barbecue. Żeberka umyć, pokroić i zamarynować w sosie przez kilka godziny. Cebulę pokroić w półkrążki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wraz ze śliwkami. Następnie ułożyć zamarynowane żeberka (wraz z sosem). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około godzinę (aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości). W połowie pieczenia można przewrócić żeberka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz