bannerki

czwartek, 17 grudnia 2015

Tuńczyk w sosie barbecue



Składniki:

polędwica z tuńczyka 2 steki - każdy o wadze ok 200g
sos barbecue  100g
woda mineralna lub przegotowana wystudzona 50 – 70ml
olej rzepakowy 30ml (około 2 łyżki)
kolendra w ziarnach 1łyżeczka
szparagi zielone 500g
masło 100g
rozmaryn świeży
tymianek świeży
czosnek 2-3 ząbki
sól
cukier
pomidorki koktajlowe ok 100g


Wykonanie:
Do miseczki wlewamy sos BBQ, wodę oraz olej, wszystko dokładnie mieszamy, aby dobrze się połączyło. Kolendrę rozgniatamy w moździerzu i dodajemy do sosu, wszystko dokładnie mieszamy.
Połowę powstałej marynaty nakładamy na steki z tuńczyka, z każdej strony, odstawiamy na ok 1-2h do lodówki. Pamiętajmy, aby steki wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki przed smażeniem, powinny mieć temperaturę zbliżoną do pokojowej.

Szparagi w zależności od ich jakości lub naszych preferencji obieramy lub też nie, następnie odłamujemy twarde końcówki. Oczyszczone szparagi wrzucamy na gorącą osoloną wodę z dodatkiem cukru, gotujemy ok 3-4min.

W małym rondelku klarujemy masło z dodatkiem łyżki oleju, dodajemy świeże zioła: gałązkę rozmarynu, kilka gałązek tymianku oraz lekko przygnieciony czosnek – wszystko gotujemy kilka minut.

Zamarynowane steki z tuńczyka grillujemy po około 2min z każdej strony.

Grillowanego tuńczyka odkładamy na talerz, aby chwile odpoczął, smarujemy go po wierzchu pozostałą częścią przygotowanej wcześniej marynaty.

Na patelnie wlewamy przygotowane wcześniej masło ziołowe, wrzucamy pomidorki koktajlowe oraz ugotowane szparagi, przesmażamy wszystko na wysokiej temperaturze ok 2-3min.

Sposób podania:
Na talerzu układamy gorące szparagi, delikatnie przesmażone pomidorki oraz grillowany stek z tuńczyka w sosie barbecue. Dekorujemy cytryną oraz świeżymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz