bannerki

czwartek, 17 grudnia 2015

Soczyste plastry rostbefu

Autorem przepisu jest Jakub Banach, Szef Kuchni Restauracji-Winiarni „Kotłownia” 

Składniki:
sos Remulada duńska 
300g grillowanego rostbefu
1 sałata lolo rosso
1 sałata lolo bianco
1 sałata dębolistna
100g liści rukoli
1 sałata frisse
100g kaparów z ogonkiem
100g suszonych pomidorów
1 kalarepa (pokrojona w słupki)
1 duży ogórek (pocięty obieraczką wzdłuż)
2 ogórki kiszone (pokrojone w słupki)

4 truskawki
3 łyżki oliwy extra vergine
łyżka czarnego pieprzu
bagietka

Wykonanie:
Rostbef nacieramy pieprzem, odrobiną oliwy i kładziemy na rozgrzanego grilla. Grillujemy go z każdej strony po 4-6 minut tak, aby był średnio krwisty. Sałaty myjemy, mieszamy i skrapiamy oliwą. Układamy na talerzu. Tiule z ogórka zwijamy i wkładamy między sałaty. Dodajemy suszone pomidory, kapary. Bagietkę opiekamy również na grillu. Rostbef kroimy w cienkie plastry i dodajemy do sałaty. Posypujemy kalarepą, kiszonym ogórkiem i truskawkami. Podajemy z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz