bannerki

czwartek, 17 grudnia 2015

Köfte z mielonej wołowiny z tabouleh



Składniki:

Köfte
150 g mielonej wołowiny
2 łyżki gęstego jogurtu
1 mała posiekana cebula
1 ząbek czosnku posiekanego
1 łyżka bułki tartej
1 płaska łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki sumaku
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej mięty
sól, pieprz

Tabouleh:
1 miseczka kuskusu przygotowanego wg przepisu na opakowaniu
1 pokrojony w drobną kostkę pomidor
3 ogórki gruntowe obrane i pokrojone w drobną kostkę
sok z 1/2 cytryny
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej mięty
2 - 3 łyżki oliwy
sól, pierz

Köfte: dokładnie wymieszać wszystkie składniki, przyprawić, schłodzić. Formować kulki lub podłużne kotleciki. Smażyć na patelni grillowej ok. 2 min po każdej stronie.

Tabouleh: kuskus wymieszać z warzywami i ziołami, dodać zioła, przyprawić solą i pieprzem. Schłodzić.

Köfte podawać na patyczkach, na zimno lub gorąco z tabouleh i sosem kebab - gyros

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz