Składniki:
awokado 1 szt
pieczony czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
¼ cebuli szalotki
sos sambal 1 pełna łyżka
sól do smaku
Wykonanie:
czosnek piec przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Cebulę szalotkę pokroić w cieniutką kosteczkę. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i delikatnie wydrążyć miąższ (nie uszkadzając skorupy awokado). Połowę miąższu dokładnie rozgnieść widelcem z pieczonym czosnkiem, sokiem z cytryny, szalotką i sosem Sambal (sosu można dać mniej jeśli ktoś preferuje mniej pikantne). Drugą połowę awokado pokroić w kostkę i delikatnie wymieszać z rozgniecioną częścią dipu. Doprawić do smaku solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz