bannerki

czwartek, 17 grudnia 2015

Grillowane kalmary w ciabatcie

Autorem przepisu jest Jakub Banach, Szef Kuchni Restauracji-Winiarni „Kotłownia” 

Składniki:

150g świeżego kalmara
1 ciabatta
1 łyżeczka siekanego chilli
2 średnie cebule czerwone
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki cukru
4 pomidorki cherry
1 garść rukoli
sól, pieprz z młynka
dressing 1000 wysp

Wykonanie:
Chilli, natkę, czosnek i przyprawy mieszamy w misce z oliwą i nacieramy nimi oczyszczonego kalmara. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy jednocześnie cukier oraz czerwoną cebulę. Smażymy do momentu, gdy cukier się skarmelizuje a cebula zmięknie. Zamarynowanego kalmara grillujemy po obu stronach a następnie kroimy w paski. Podgrzaną w piekarniku ciabattę przekrawamy wzdłuż. Smarujemy sosem obie części, kładziemy liście rukoli, cebulę, kalmary i pomidorki cherry. Polewamy dressingiem 1000 wysp tyle, ile lubimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz