bannerki

czwartek, 19 listopada 2015

Sajgonki






Składniki:

mała cebula
4 grzybki moon – wcześniej namoczone w wodzie (ew. pieczarki)
mięso mielone wieprzowe 250g
½ małej kapusty pekińskiej
1 ząbek czosnku
1 średnia papryka
mieszanka kiełków 125g (np. soczewica, fasola mung, cieciorka)
makaron sojowy 50g
1 marchew (starta na grubszych oczkach)
sos sojowy 2 łyżki
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
papier ryżowy
sos słodko- kwaśny Folwark ®

Wykonanie:

Warzywa pokroić w cienkie słupki, cebulę w półtalarki, kapustę posiekać. Grzybki mun odsączyć z wody – pokroić w paseczki.

Przygotować makaron (wg przepisu na opakowaniu).

Podsmażyć cebulę z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach dodać mięso. Podsmażyć i dodać pozostałe składniki (warzywa). Smażyć 3-5 minut pamiętając, żeby warzywa były chrupkie. Dodać makaron. Doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia.

Listek papieru ryżowego namoczyć w ciepłej wodzie i położyć na desce. Nałożyć porcję farszu (jak do krokietów). Zawinąć.

Na patelni rozgrzać dużą ilość tłuszczu. Smażyć po kilka minut aż sajgonki będą rumiane z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz