bannerki

czwartek, 19 listopada 2015

Polędwiczki drobiowe w panierce kukurydzianej




Składniki:

1 duża pierś z kurczaka
szklanka maślanki
1 jajko
2 szklanki rozdrobnionych płatków kukurydzianych (np. w moździerzu)
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, tabasco
kilka łyżek oleju
Sosy wg uznania: madziarów, sambal bądź słodko-kwaśny, ketchup premium

Wykonanie:
pierś z kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przekroić wzdłuż na pół. Podzielone mięso pokroić w poprzek na paski o szerokości 2-3 cm. Przyprawić solą, pieprzem słodką i ostrą papryką. Przygotować marynatę: W misce wymieszać maślankę z jajkiem i kilkoma kroplami tabasco . Kawałki kurczaka włożyć do marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2 godziny. Mięso wyjąć z lodówki odsączyć z nadmiaru marynaty i panierować w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony, aż mięso się zarumieni na złoto. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z wybranymi sosami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz